Tarieven en vergoedingen voor volwassenen 2022

Wanneer je psychische klachten hebt, dan ga je eerst naar je huisarts. De huisarts bepaald (eventueel samen met de praktijkondersteuner-GGZ) of er mogelijk sprake is van een psychiatrische stoornis, volgens de DSM-5. Wanneer de huisarts dit vermoeden heeft, dan kan hij je doorverwijzen naar een psycholoog. Je kan je zelf vervolgens via de website of telefonisch aanmelden en nadien volgt een intakegesprek.

Op basis van de informatie van de huisarts en jouw verhaal wordt bepaald wat er aan de hand is en waar we aan gaan werken. Als er sprake is van een psychiatrische stoornis dan wordt je behandeling deels vergoed vanuit de basisverzekering. Vallen je klachten onder aanpassingsproblemen, relatieproblemen, fobie├źn of werkgerelateerde problemen dan wordt dat onverzekerde zorg (OVP) genoemd. Deze zorg, wordt zoals de naam al doet vermoeden, niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Uiteraard is het ook dan mogelijk om in zorg te komen.

Facturering bij behandelingen die vergoed worden

De Nederlandse zorgautoriteit (NZA) stelt de tarieven vast voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Groeiend Geluk heeft haar tarieven hierop gebaseerd.

De meeste gebruikte consult types binnen de praktijk zijn:
* Intake (Diagnostiek consult ) van 60 minuten: 160 euro.
* Behandeling van 45 minuten: 120 euro

Indirecte tijd (zoals verslaglegging en voorbereiding van de sessie) is bij de tarieven inbegrepen. Per sessie ontvang je een factuur van het consult. Deze factuur dien je zelf te betalen aan de praktijk en kun je daarna indienen bij jouw zorgverzekering die vervolgens een gedeelte (vaak 70-75%) vergoedt, of zelf 100% wanneer je een zuivere restitutiepolis hebt.

Eigen risico

LET OP!!! In 2022 geldt een wettelijk eigen risico van 385 euro voor alle personen vanaf 18 jaar. Dit bedrag dient u in alle gevallen eerst ‘op te maken’ alvorens u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Dit geldt overigens ook bij gecontracteerde zorgaanbieders.